Litteratur och video, tips och kommentarer

Längst ned på sidan finns några förslag om var man kan finna böckerna.
 
 
 • Tai Chi Touchstones: Yang Family Secret Transmissions

 • översatt till engelska av Douglas Wile.
  Denna bok är ett måste för den läsande Tai Chi-utövaren.Den består av översatta texter från framstående mästare i Yangfamiljens krets och av äldre Tai Chi klassiker. Detta är Tai Chi's grundvalar som presenteras av traditonella mästare. En tredjedel av boken är tagna ur mäster Tung Kai Yings farfars bok om Yangs Tai Chi, "Tai Chi Chuan Shi Yong Fa" "Tai Chi Chuan Selfdefence Applications". Detta är texter som man ständigt återvänder till. Tung Ying Jie var Yang Cheng Fu´s elev under mer än 20 år och skrev denna bok på uppdrag av Yang. Han var en av Yangs absolut främsta elever. Den har även bilder på Yang Cheng Fu utförande formen.
  Kan beställas från Wayfarers websida
   
 • Ultimate guide to Tai Chi

 • utgiven av J.R. Little
  Bakom denna titel döljer sig en  samling artiklar ur tidskriften �Inside Kung-Fu� utgiven av J.R. Little. 
  Det är en ganska blandad kompott, allt ifrån intressanta intervjuer med verkligt genuina Tai Chi-mästare av den gamla skolan, till ett ganska ytligt tyckande av proffsskribenter, och allt där emellan.
  Men vad som främst gör att jag vill rekommendera den, är att här finns en bildöversikt av Yang-formen med så pass små avvikelser från Tung-familjens genuina överföring att den fungerar bra för den nybörjare som behöver något till stöd för minnet vid inlärningen av formen. Doc Faiwong som avbildas där, har varit elev till Tung Hu Ling en gång i tiden. Och där finns en hel del att läsa för alla, såväl nya som gamla Tai Chi-utövare.
   
   
 • The Essence of Tai Chi Chuan

 • Benjamin Lo
  Bra bok med en samling av äldre Tai Chi klassiker, och i en vacker grafisk utformning.
  Kan beställas från Wayfarers websida
   
   
 • Video med Mäster Tung Kai Ying 

 • Mäster Tung demonstrerar hela den långa Yang-stil Tai Chi-formen, Tai Chi-sabel, Tai Chi-svärd och Tungfamiljens snabba Tai Chi-form. Detta är en uppvisning på allra högsta nivå, av en av världens främsta Tai Chi Mästare. 
  Denna video är endast tillgänglig för elever i Fortsättningskurserna.
   
   
 • En introduktion til Tai Chi Chuan

 • Knud Erik Andersen.
  Detta är en bra bok för nybörjaren. Den tar kortfattat upp Tai Chi's historia, filosofiska grunder och Yangs tolv punkter för Tai Chi. Den har bra bildbeskrivningar av Yang-formens första del med ett fotstegsdiagram som kan hjälpa till att få formen rätt från början.
  Författaren är elev till Tai Chi Mästare Tung Kai Ying. Boken är på danska.
  Kan beställas från Knud Erik Andersens websida
   
   
 • The Complete Book of Tai Chi Chuan 

 • Wong Kiew Kit
  Boken gör sitt bästa för att göra skäl för namnet, framför allt genom sin översikt av de olika Tai Chi-stilarna som visas med bildsekvenser för varje stil och en kort text från en berömd mästare i stilen. Även Tai Chi´s vapenformer och självförsvars- tillämpningar presenteras kortfattat, liksom Tai Chi´s filosofoiska grunder i taoismen och dess historia. Boken förklarar också väl vikten av qigong som en integrerad del av utövandet av Tai Chi. 
  Kan beställas från Wayfarers websida
   
   
 • Tai Chi Chuan For Health And Selfdefence

 • Master T.T. Liang 
  Författaren var nästan 80 år då boken skrevs 1974 och hade då utövat Tai Chi under 30 år. Han började efter en mycket svår sjukdom, med hans egna ord �in order to save my life after a very grave illness�. I hans förord  läser vi �Tai Chi Chuan (...) is one of the finest products of Chinese philosophy and culture. Based upon the principles of the I Ching and the philosophy of Lao Tze, TaiChi Chuan  (...)  can be employed to neutralize aggressive actions directed at the self and to counter-attack.�  Boken utvecklar Tai Chi Chuan�s grundprinciper på ett konkret sätt, mot en gedigen erfarenhetsbakgrund och inne-håller också Tai Chi klassiker med  många intressanta kommentarer. Bra bok  och en fin utformning.
  Kan beställas från Wayfarers websida
   
   
 • The Fundamentals of Tai Chi Chuan

 • Wen Shan Huang
  Författaren var professor i sociologi och antropologi, utbildad i Kina. Han var elev till Mäster Tungs farfar, Tung Jing Jie och vi kunde läsa hans nekrolog  i den amerikanska tidskriften �Tai Chi Magazine� då han dog för några år sedan. 
  Boken försöker behandla  Tai Chi Chuan på ett vetenskapligt sätt, och skriver dess historia utförligt. Där finns några Tai Chi klassiker, en del om sittande meditation och qicirkulation. Den har två kapitel om Tai Chi partnerövningar och tillämpningar där Wen Shan citerar Tung Hu Lings bok �The application method of Tai Chi Chuan� (finns endast på kinesiska). Alla namn och centrala begrepp finns med kinesiska tecken parallellt, vilket är en stor fördel  för den som vill fördjupa sina studier. Boken gavs ut första gången 1973 och har kommit ut i tre upplagor sedan dess, men kan vara lite svår att hitta. I Danmark finns den på biblioteket, så  den kan alltså beställas hit!
  Förlaget för första utgåvan är South Sky Book Co. 
   
   
 • Taoismen

 • Jean C. Cooper.
  Denna bok är en bra introduktion, för den som vill studera de filosfiska grundvalarna till Tai Chi Chuan. Boken beskriver taoismen med västerländska termer och gör det lättare att läsa taoismens klassiker som Tao Te Ching och I Ching. Den ger korta förklaringar av de viktigaste begreppen som Yin-Yang, Pa Kua, Wu Wei, Tao och Te.
   
   
 • Tai Chi Nyt

 • Tai Chi Nyt, den gamla tidskriften, har en hemsida där du finner massor av Tai Chi texter ur alla gamla nummer av den nedlagda papperstidskriften Tai Chi Nyt. Där hittar du också mycket annan information och  länkar till flera  internetbokhandlare. 
  Adressen är: http://taichinyt.dk

  Var finns dessa böcker?
  Vanliga bokhandlare har lite att välja på, �Sök&Finn� bokhandeln  har lite mer, men inte mycket, de beställer också hem. De finns på Södra Förstadsgatan 19 i Malmö. 

  Via förlaget Wayfarers hemsida kan du  beställa böcker direkt. De har specialiserat sig på litteratur och video med Tai Chi Chuan, Qi Gong, kinesisk medicin och angränsande områden. 
  Adress: http://www.tai-chi.com

  Wayfarer publicerar också den intressanta tidskriften "Tai Chi Magazine". Denna kan man köpa hos Presstop i Lund och Pressbyrån/centralen i Malmö, men det går också att prenumerera. Kommer med 6 nummer per år.

  Amazon Books säjs ha miljontals böcker och där finns det mesta om Tai Chi Chuan. Adress: http://www.amazon.com

  Bokus är en skandinavisk Internet bokhandel som har en del om Tai Chi Chuan. Adress: http://www.bokus.com


  Många nya böcker
  Det har inte blivit lättare att finna bra Tai Chi böcker. Tidigare fanns det inte så många, så man läste det som fanns på marknaden. Men på senare år har det kommit så många böcker att det börjar bli svårt att behålla överblick. 
  En del böcker handlar bara om en lärare och hans stil, och behandlar ofta Tai Chi mycket ytligt, eller ger med bilder en mer eller mindre detaljerad beskrivning av utförandet av just den formen. Dessa har knappast något intresse för andra än de nybörjare som lär just den stilen. 
  Men det finns en hel del läsvärt också. Vi ger därför presentationer av några böcker, nya och gamla, av allmänt intresse, med substans och som man ständigt återvänder till.