Hur används Qi-energipunkter i Tai Chi-träningen?

av Klas Larsson

De används för att påverka kroppen och sinnet under träningen, genom att man koncentrerar sig på dem. Då kan man skärpa och lugna sinnet, balansera positionerna och balansera den inre energin, Qi, så att den flyter jämnare och kraftfullare. Detta är de fem Qi-punkter eller Qi-fält som man mest använder i Tai Chi:

De används för att balansera och utveckla Qi, för att man skall lära sig förstå Qi, känna Qi, och därigenom kunna kunna väcka, styra Qi och för att utveckla mer elementär Qi till Shen Qi, spirituell Qi. Främst är Dan Tien, övriga bör inte rangordnas. De är Lao Gong i händerna, Yong Quan på fötterna, Bai Hui på huvudet och Hui Yin i grenen. Dan Tien används för att skapa inre stillhet, balans och centrering, för att fördjupa andningen, stärka din Qi och förbättra hälsan. Den tanken är nog alla bekanta med, men jag tror att det finns en tendens att inte använda tekniken, det är lätt att tänka att detta är något avancerat, i betydelsen något för de som kan, något krångligt och lite abstrakt. Eller helt enkelt glömma bort det, därför att man tänker på "annat", tankarna går som dom vill. Koncentration på Dan Tien tar fram meditationen, koncentration på vad du gör, här och nu, och blåser bort andra tankar. Gör det bara, övning ger färdighet, det ger något för alla och, tänk efter, hur skall man lära om man inte övar. Det blir snart något konkret och kännbart. Bara gör det så fäster känslan mer och mer, och du börjar känna effekten.

Lokalisering och användning av punkterna:

Dan Tien (Elixirfältet), en handsbredd under din navel.

Rikta din inre uppmärksamhet hit under formen och andra övningar. Denna teknik kan inte användas för mycket, eller överdrivas och ger inga felaktiga effekter.

Lao Gong (Arbetets palats), i handflatan.

Känn handflatan. Se på handen, eller i handens riktning. Leder Qi och styr rörelsen, ökar koncentrationen och meditationen, förbättrar där igenom formen. Ger Qi ut i armarna och händerna.

Yong Quan (Den bubblande källan), under fotsulan.

Känn fotsula mot marken, sök mittpunkten, balanscentrum. Viktig punkt för balansen. Men denna uppmärksamhet balanserar också Qi, ger lugnare sinne, och stillar tankeflödet.

Bai Hui (Yang-kanalernas mötespunkt), på toppen av huvudet.

Ge då och då under formen en lätt uppmärksamhet åt detta område. Lyfter Qi-energin och rättar upp positionen.

Hui Yin (Yin-kanalernas mötespunkt), mellangården, mellan genitalia och anus.

Koncentrera på området under kort tid, i stället för Dan Tien, hjälper bland annat till att få bort svanken så att Ming Men öppnas och så att Tai Chi pelaren från Hui Yin till Bai Hui aktiveras, och lyfta energin där.

Alla dessa tekniker är exempel på användande av Xin Yi (Sinne/Intention). De skall kombineras med de yttre uppmärksamhetsriktningarna. Kom ihåg att glömma bort alltihop stundtals, för att uppnå Wu/tomhet. Dessa fem aktiverar Den Lilla himmelska cirkulationen och Den Stora Himmelska cirkulationen. Denna process förvandlar Jing Qi till en subtilare form (av Qi), som kallas Shen, spirituell Qi, och är associerad med meditation, själslig styrka och kraft, men kan också kanaliseras som kroppslig kraft för självförsvar. Shen styr all Qi. Shen går i en cyklisk cirkulation tillbaka till sitt ursprungsställe och stärker den mer fysiska Qi, Jing, som ger ökad styrka åt Qi som ger styrka åt Shen också vidare i ett pågående flöde. Jing, Qi och Shen är grundläggande idé i kinesisk medicin och Tai Chi teori, den kallas Tre Skatter/San Bao. Detta är viktigt.

Av dessa fem punkter är det Dan Tien som man skall börja med, därefter är Lao Gong och Yong Quan lämpliga. Sedan lägger man till Bai Hui, och Hui Yin. Gå systematiskt tillväga, starta dem i denna ordning. De används bäst genom att behandla dem som en eld i en eldstad. I början måste du samla bränsle dvs träna, använda tekniken, och starta upp elden, besvärligt som att tända en kall kamin. Men när du gjort detta en tid så finns det en glöd i kaminen när du börjar, du behöver bara röra om i askan, kanske lägga på ett vedträ, så är elden igång. Då kan du skapa nya eldar, öppna nya punkter, Bai Hui, Hui Yin, Ming Men.